Szétszórt Magyarok Hangzó Bibliája Ószövetség

Szétszórt Magyarok Hangzó Bibliája Ószövetség

Tervünk az öt kontinensen szétszóródott magyar közösségek felkutatása és bevonása az Ószövetségi Szentírás szövegének felolvasásába és rögzítésébe.

A magyar közösségek szerte a világban kulturálisan és politikailag is igen megosztottak. Ennek ellenére a különböző konfesszióknak van egy közös alapja: a keresztény vallási hagyomány. Azt szeretnénk, ha ez a közös Biblia (Ószövetség) 3 perces részletekben való felolvasásával dokumentálódna, a felolvasó nevének, jelenlegi befogadó országának és településének megnevezésével.

2020-ban augusztus 20. környékén, vagy Szent Gellért ünnepének (szeptember 24.) környékén látogató zarándoklatra hívnánk a felolvasásban résztvevők csoportjainak képviselőit, és a kész közös anyagot egy ünnepség keretében Szegeden adnánk át.

Az 500 Hangú Biblia Újszövetség menüpont alatt lévő teljes hanganyagot bárki letöltheti és használhatja, csak a felhasználónak meg kell neveznie magát. Kérjük, hogy aki eddig még nem vett részt programunkban, hallgasson bele! Ez nagy segítség lehet mindazoknak, akik az Ószövetség felvételei előtt állnak.

Az 500 Hangú Biblia alapján az eddigi gyakorlat az volt, hogy a legtöbb esetben a Mária Rádió stúdióiban veszik fel az anyagot. Ha van rá kapacitás, ajánlatos kihelyezni a felvételeket egy-egy külső helyszínre, pl. egy-egy nagyobb egyházi esemény kapcsán.

Kérjük a sajtó képviselőit és minden kedves barátunkat, hogy segítsen elterjeszteni a programot.

Kapcsolattartás:

 • Dr. Benyik György: benyik[pont]gyorgy[kukac]gmail[pont]com
 • Zólyomi Norbert: znorbert70[kukac]gmail[pont]com
 • Lang János: langjano[kukac]gmail[pont]com

A hangfelvételek megszervezésével kapcsolatos javaslatok

 • Kérjük, hogy a felolvasandó szövegek mennyiségét úgy határozzák meg, hogy az elvállalástól számított egy hónapon belül el tudják küldeni a kész anyagot.
 • A felolvasás megszervezéséhez és irányításához jelöljenek ki egy helyi koordinátort, és törekedjenek minél több személyt bevonni, hogy minél több hangon szólaljon meg a szöveg! Szükség esetén egy felolvasó több szakaszt is felolvashat, de ezek lehetőleg ne egymást követőek legyenek!
 • A koordinátort kérjük, hogy gondoskodjon megfelelő számú felolvasó toborzásáról, a felolvasandó szakaszok szétosztásáról, a felolvasás időpontjának és helyszínének kijelöléséről, végül juttassa el a felvett anyagot és A felolvasásokról szóló kimutatás-t Zólyomi Norbertnek: znorbert70[kukac]gmail[pont]com.
 • A koordinátort kérjük, hogy használja azt a Google-táblázatot, amelyben megadjuk az egyes bibliai könyvek szövegének linkjét és a teljes könyv felolvasásához szükséges felolvasók becsült számát. Ez a becslés - eddigi tapasztalataink alapján - úgy történt, hogy egy 3 perces felvétel átlagosan kb. 20 vers felolvasásából áll.

A hangfelvételre vonatkozó szabályok

 • A hangfelvételek a Szentírás Szent István kiadású fordítása alapján készüljenek, melynek szövege megtalálható a http://szentiras.hu/SZIT oldalon.
 • Egy személyhez köthető hangfelvétel hossza min. 2 és max. 3 perces lehet!
 • Fel kell olvasni a biblia könyv címét, a fejezet számot és a szövegközi címeket is! Ezeket természetesen csak egyszer kell felolvasni, annak, aki elkezd egy könyvet, fejezetet. Az őt követőknek már nem kell megismételni!
 • Minden felolvasót kérünk, hogy mondja be a felolvasása végén a nevét, a lakóhelyét (ország és település), majd a származási helyét (ország és település). Ez a tájnyelv azonosítása miatt is fontos. A szentírási szöveg és a név / hely bemondása között legyen kb. 2 mp-es szünet!
 • A felolvasás tónusa ne utánozza a templomi liturgikus felolvasás kissé éneklő stílusát, ne recitálás, hanem természetes legyen, mintha egy barátunknak olvasnánk fel a szöveget. Lehet kicsit dramatizálni is a felolvasást.
 • A felvétel lehetőség szerint stúdióban készüljön és a nemkívánatos zajoktól meg kell tisztítani a felvételt. A váratlan zavaró zajok vagy tévesztések után érdemes kis szünetet tartva megismételni az elrontott részt, hogy könnyebb legyen megvágni. Szükség esetén a felvett hangfájl hangerejét növelni kell, de úgy, hogy torzításmentes maradjon. Kizárólag olyan felvételt szabad leadni, ami már nem igényel hangtechnikai utómunkálatot!
 • A felolvasó – a hangrögzítő technikai berendezés képességétől függően – megfelelő távolságra (kb. 10-50 cm) legyen a mikrofontól, és ügyeljen arra, hogy a levegővétel ne hallatszódjon bele a felvételbe.
 • A hangfájl formátuma mp3, minősége min. 192 és max. 256 kbps legyen!
 • A hangfájl neve nem tartalmazhat szóközt és ékezetes vagy speciális karaktert! A könyvek hivatalos rövidítését kell használni, amelyek a http://szentiras.hu/SZIT oldalon megtalálhatók!
 • A könyv neve, a fejezet száma és a versszámok _ karakterrel legyen elválasztva egymástól, a versszámok (-tól -ig) pedig kötőjellel. Ezek alkossák a fájl nevét az alábbi példa szerint: MTorv_01_01-18.mp3. Az egyjegyű számok helyett mindig 01-t, 02-t stb. használjanak! Ha a felolvasott szöveg egyik fejezetből a másikba ível át, a fájl elnevezése az alábbiak szerint történjen: Szam_01_48-02_33.mp3
 • A kész anyagok eljuttatásához javasoljuk a http://www.mammutmail.com használatát.

 

Az oldalra folyamatosan töltjük fel az elkészült hanganyagokat!